,,Veel economen geloven dat de mogelijke maatregelen van de ECB slechts van korte duur zullen zijn en geen houdbare oplossing bieden voor de lange termijn. Ook werden we vanochtend herinnerd aan de uitdagingen die voor ons liggen, nadat bleek dat de Spaanse werkloosheid is gestegen tot 24,6 procent. Het hoogste niveau ooit”, zei Lee McDarby, hoofd van de aandelenhandel bij Investec Corporate Treasury, tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middaghandel 0,1 procent lager op 320,14 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 496,77 punten. De beurs in Frankfurt zakte 0,1 procent. Londen bleef onveranderd en Parijs steeg 0,6 procent.

Bundesbank

De Duitse Bundesbank liet vrijdag weten zijn kritische standpunt ten aanzien van het opkopen van overheidsobligaties door de ECB niet te hebben gewijzigd. Beleggers hoopten juist dat de centrale bank opnieuw staatsobligaties van zwakkere eurolanden gaat opkopen om zo de rentes op die schuldpapieren te drukken.

In Londen won Barclays ruim 5 procent. De Britse bank heeft afgelopen halfjaar 70 procent minder winst geboekt. De winstdaling viel wel lager uit dan analisten hadden gevreesd. Barclays was veel geld kwijt aan voorzieningen voor de boete in het Liborschandaal. Barclays bood bij de presentatie van de cijfers zijn excuses aan voor de Liborfraude.

Unilever

Renault klom in Parijs 6,6 procent. De Franse automaker heeft de winst in het tweede kwartaal flink zien afnemen. Het concern heeft last van ,,uitdagende omstandigheden'' op de Europese automarkt. Renault handhaafde wel de doelstelling voor 2012.

In de AEX leverde Unilever een klein deel van de koerswinst van een dag eerder weer in na adviesverlagingen door Société Générale en Natixis. Het aandeel verloor 0,7 procent. KPN daalde 0,6 procent. Volgens de Belgische krant De Tijd de onderzoekt de Persgroep met een aantal financiële partners een mogelijke overname van Base, de mobiele tak van telecombedrijf KPN in België.

Euro

In de MidKap zakte USG People 5,6 procent. De uitzender heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk minder omzet geboekt dan een jaar eerder door de moeilijke economische omstandigheden in Europa.

De euro was 1,2272 dollar waard, tegen 1,2285 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 89,60 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 105,87 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl